Izuzetan dizajn i pristupačna cijena odlike su naših roletni koje su posljednjih godina vrlo popularne na bh. tržištu.

Roletne su jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih zasjenjivača prostora. Dizajnirane su tako da pružaju zaštitu od sunčevih zraka, vjetra, kiše, snijega, hladnoće, buke i provalnika. Ugrađuju se na prozore ili vrata sa spoljašnje strane otvora tako da sprečavaju prodor i najjačih sunčevih zraka. Na taj način temperatura u dnevnim i radnim prostorijama ostaje stabilna.

Roletne mogu biti aluminijumske ili plastične.

Ova podjela se najčešče odnosi na vrstu lamela koje se upotrebljavaju za izradu roletne.

Aluminijumske roletne se sastoje od aluminijumskih letvica. Svaka letvica je ispunjena poliuretanom što predstavlja odličnu kako zvučnu tako i toplotnu izolaciju. Letvice su plastificirane prema RAL karti ili eloksirane u prirodnoj boji aluminijuma. Aluminijumske letvice su znatno čvršće, izdržljivije i manje podložne uticaju vanjskih vremenskih faktora (ne hrđaju, ne nagriza ih voda ni zrak, otporne su na sunčevu svjetlost i ne mijenjaju boju dugi niz godina) u odnosu na PVC letvice. Otporne su, takođe, na promjenu temperature u intervalu od -20 do +60 °C.

Plastične roletne su izrađene od PVC letvica koje nisu ispunjene poliuretanskom izolacijom i imaju manju čvrstoću i otpornost na vanjske uticaje. Plastične roletne su jeftinije od aluminijumskih, ali su znatno kraćeg vijeka trajanja i nisu preporučljive za velike otvore naročito ukoliko su na konstantanom udaru sunčeve svjetlosti. Standardna je bijela boja, a mogu se isporučiti i u bojama imitacije drveta (mahagoni i zlatni hrast). Podizanje roletni se ostvaruje ručno pomoću mehanizma sa trakom (gurtna), ručno reduktorom na kurblu ili pomoću elektromotora (upravljanje sa tasterom ili daljinskim upravljačem).

Roletne mogu biti vanjske ili unutrašnje zavisno od kutije koja je upotrebljena za njihovu izradu.

Vanjska roletna primjenjuje se u slučaju kada je prozor već ugrađen, a građevinski otvor obrađen. Roletna se nanosi sa vanjske strane prozora i kroz vodilice pričvršćuje za sam prozor. Sa unutrašnje strane, u prostoriji, na štoku prozora se montira automat sa gurtnom ili kurbla. Moguća je izvedba i sa motorom. Jedna od prednosti ove vrste roletne jeste da hladan vazduh koji sa vanjske strane ulazi u kutiju roletne, zbog činjenice da kutija nema kontakta sa prostorijom, ne može prodirati unutra. U slučaju popravke i servisiranja mehanizmu roletne se pristupa sa vanjske strane.

Unutrašnja roletna ugrađuje se zajedno sa prozorom, dakle pričvršćuje se na prozor sa gornje strane, prije ugradnje. Da visina prozora ne bi bila suviše mala, preporučljivo je da prilikom izrade građevinskog otvora predvidite visinu kutije roletne. Najbolja varijanta je da se u gornjoj zoni građevinskog otvora ostavi ,,zub’’ iza kojeg se kutija roletne može sakriti, dok visina prozora ostaje ista. Traka ili kurbla izlazi iz kutije direktno u prostoriju. Moguća je izvedba i sa motorom. Obzirom da hladan vazduh koji ulazi u kutiju sa vanjske strane, hladi unutrašnju stranu koja je u prostoriji, ova vrsta kutije mora imati adekvatnu toplotnu izolaciju (stiropor). Pristup mehanizmu roletne, prilikom popravke i servisiranja, je sa unutrašnje strane.